čtvrtek 12. prosince 2013

Kontaktní čočky, šílené efekty a dokonalý Martin- aneb půlnoční premiéra Hobbita

Možná si už někdo všiml, že mám hroznou tendenci chodit na půlnoční premiéry trháků. Dělám to už dlouho a je to proto, že prostě nemám ráda, když někdo vidí film dřív než já a pak mi o tom chce povídat. NE. To já mám být ta mrcha a říkat vám spoilery. CHvávavava..

Takže včera jsme byla v Cinemacity v Pardubicích na půlnoční premiéře Hobbita- Šmakova dračí poušť.  Možná nebyl nejlepší nápad předtím vypít 4 piva a panáky, ale přece nebudu sedět v hospodě o kofole, žejo. Takže když jsme vykydla, tak mě začala bolet hlava, což u tak dlouhého filmu znamená, někde v polovině. Taky jsme prý údajně štvala pána, co seděl vedle nás na sedadle, protože jsem při reklamách před filmem "pištěla a vykřikovala". NOACO?! Ježiš, nechte volnost opilé dívce, co ráda připomíná, že v X-menech Budoucí minulost hraje Gandalf a taky Katnyss. A nebo že Nemám ráda Capitana Ameriku a tak se moc netěším na jeho film. Tak!

Mám moc ráda filmy tohoto typu. Byla jsme i na půlnočce Hobbita jedničky, který byl...lepší. Ano.. Řeknu vám to hned na rovinu a nebudu se za o stydět. Dokud se výprava nedostala do Ereboru, tak nebýt stejných postav tak nebylo moc poznat, že s jedná o Hobbita. Že se jedná o Hobbita, který má stejného režiséra a štáb jako Hobbit jednička.  Bylo to prostě jinak natočené, záběry trochu jinak nastříhaný, hudba zvláštní, záběry na Bilba a Thorina divné, Gandalf divný. Víc k tomu celému asi nemám co říct..



Byla jsme na českém dabingu, který nenávidím, ale protože můj doprovod prostě musel na dabing, tak jsme museli na dabing. A král Elfů, Legolasův otec (mimochodem herec o dva roky mladší než Orlando),  měl hrozně divný hlas. Z traileru vím, jak mluví v angličtině a bylo to lepší. No a nebo ten týpek.. ksakru jak se jmenuje? Ten co hrál lodníka v jezerním městě? Dejte mi chvilku já si vzpomenu. Tak ten měl taky divný hlas. A nemluvě o Šmakovy. Miluji Benedicta, který v originále Šmaka namlouvá a jeho hlas je mocný. M.O.C.N.Ý. A v dubingu to není tak mocné. Ale dá se to přežít. (Ten týpek se jmenuje Bard asi..)

A teď jedna z hlavních věcí .. Jak je možné, že v roce 2001, kdy vyšel Pán prstenů jednička, existovali lepší kontaktní čočky, než v roce 2013?? Už když se podíváte na trailer, tak vidíte, jak má Legolas odporné oči. Jak je to možné proboha? Díky tomu, vypadal Orlando asi o 10 let starší, než ještě je. Sice je pravda, že by Elf asi nemohl mít hnědé oči, jaké má Orlando normálně, ale všechno lepší než to modrobíloněco, co měl ve filmu. Vždy když se objevil v záběru, bylo to prostě odpornééééé.

A ty efekty... Jak v roce 2013 můžou dělat takové efekty, aby bylo poznat, že jsou to efekty?! Víte jak to myslím. Kdyby si daly ještě půl roku čas a pořádně to dodělali, tak by to nebylo tak divné! Když byli Trpaslíci v sudech, když Legolas cválal na koni, Šmak když padá do díry.. Hnus, nedodělaném divné, NE! Až to uvidíte, pochopíte o čem mluvím...

Ale obří plus dostává Martin Freemen jako Bilbo. Já ho miluji, miluji miluji. Už od dob Stopařova průvodce po galaxii je jedním z mých oblíbených herců a v Hobbitovi byl opět skvělý! Kvůli němu jsme ochotna na to znovu koukat a snažit se nevnímat všechny ty hnusy.  Ještě je škoda, že celý film je spíše o Thorinovi, než o Bilbovy. Určitě poměr záběrů Bilbo/Thorin  bylo 5:2 a to pro Thorina.

A řeknu Vám malinkatý spoiler. První osoba, kterou uvidíte při začátku filmu je samotný režisér Peter Jackson. Takovou čtvrt vteřinovou roli si zahrál. Hezké. Ale mohl si to odpustit ve prospěch efektů a kontaktních čoček..

A teď si uvědomuji, že jsme ten film hrozně pohanila. Že jsme ho odsoudila a vy ho nebude chtít vidět. ALE TO NE! Není to tak špatné, vážně ne. Jen jsme doufala v lepší. Jen sem si představovala velký epický zážitek, který zas tak nepřišel. Už jen reakce lidí, když jsme odcházely ze sálu byla "Zlatý Marvel". To hrozně moc zamrzí, ale asi v tomto to byla pravda. Pardon, ale prostě jo.

Můj nejoblíbenější trpaslík je Kili
děkujeme za tu pozornost, kterou mu věnovali ve filmu
ale vsadím se, že v knize to není
protože je to trapnééééééé a nesmyslné



3 komentáře:

  1. take se na to chystam a rikam ze zkusim to 4d kino s efektama tak jsem zvedava :)) je pravda ze Legolas ma opravdu divne oci :) v Pan prstenů je mel takove leskle a svitive :)

    OdpovědětVymazat
  2. Peter si zahraje malou roli v každém z těchto film, je v jedničce Hobita a je taky v každém díle PP, takže tady to nebyla novinka :D
    S čočkami naprostý souhlas! Strašné. Celkově Legolas a jeho atletické útvary byly na prd, co si budeme povídat. Ale je pravda, že pár takových kousků měl i v Pánovi prstenů, kdy skákal po Olifantovi nebo sjížděl schody na štítu. Prostě Legolas je Legolas, on už se chudák ani nedá brát vážně :D
    S efekty taky souhlas, znovu srovnání s PP. Celé trilogie je tak kouzelná a nádherná a vůbec nevypadá digitálně. A to bylo 10 let zpět. Co se stalo teď? Škoda :/
    Ale pro mě největší mínus filmu byl "Kili + Tauriel"...to jako fakt ne :D to bylo moc, vůbec se to tam nehodilo. A rozdělení trpaslíků bylo taky špatné, proč to udělali :(
    Ale to jsem asi vyjmenovala všechny negativa a zbytek byl podle mě hrozně fajn a celkově byl film dost dobrý, takových 80% si myslím zaslouží :)
    Oh a scéna se Sauronem byla epic, to jako fakt joooo!!! To jsem jen seděla a zaraženě čučela :D

    OdpovědětVymazat
  3. Jó, tak to já neviděla prozatím ani tu jedničku, natož, abych pak koukala na dvojku. Nevím, já na Pána prstenů koukala jenom kvůli Orlandovi, protože je jedním slovem boží, jak jinak, že? A ta trojka.- Aragorn, Gimli a Legolas(nevím, jestli to mám napsané správně?) je taky boží, boží, boží a mají nejlepší hlášky. :3 Prostě asi zůstanu u Pána, Hobita zkouknu, když bude nuda.
    ale máš pravdu, když jsem byla na Catching Fire (Finnick!!!!!), tak ty efekty nebyly moc povedené, a Legolasovy oči? Hmmmm...-_-

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za milé i nemilé komentáře :) Když budete přehnaně vulgární, příjdu k vám domů a vysypu kbelík hnoje do postele :*