sobota 1. února 2014

Životy, které jsme ztratili- Megan Creweová

Životy, které jsme ztratili- Megan Creweová
Žánr: Post- apokalyptické, Sci-fi, dystopie
Nakladatelství: Egmont
Datum vydání v ČR:  Červenec, 2013
Serie: Trilogie  Padlý svět

Anotace:

Druhá část dystopické trilogie Padlý svět a pokračování knihy Tak padne nás svět. Temný virus téměř zničil malou ostrovní komunitu, v které Kaelyn dosud žila. Po měsících přísné karantény připlouvá k ostrovu první loď z pevniny. Ale přestože Kaelyn má velkou radost, že opět vidí svého přítele Lea, zprávy, které přináší, nejsou vůbec dobré. Virus zdecimoval i pevninu a lidé tam potřebují pomoc stejně zoufale jako ostrované.. (anotace z knihy)

Příběh:

Oproti první knize, kde jsme se výhradně nacházeli na ostrově se v Životech, které jsme ztratili dostáváme na pevninu. Sledujeme cestu našich hlavních postav napříč Kanadou, kdy opět musí čelit neznámému smrtícímu viru. Četla jsem dost recenzí, a většina byla z druhé dílu nadšenější než z prvního. Mě upřímně více zaujal Tak padne náš svět (zde recenze). Asi budu za magora, ale počet smrtí, co se v prvním díle objevil mi právě přišel na knize to nejvíce zajímavé. V této knize ale více než počty obětí počítáme najeté kilometry, což upřímně, moc nepreferuji. Ano, pár lidí umře, pár lidí je zabito, hodně moc mrtvých se válí po zemi ale není to tak zajímavé, jak v Tak padne náš svět. Sice bych v recenzi neměla porovnávat dvě knihy, ale když se jedná o sérii, tak prostě musím. Neříkám ale, že je to špatné. Kniha se čte pořád stejně dobře, možná v určitých pasážích ještě lépe než jednička.

Obálka:

Původně jsem si tuto sérii kupovala právě z toho důvodu, že se mi šíleně líbila obálka této knihy. Je totiž dokonale modrá a taky jednoduchá. Trochu mě tam ale ruší ty postavy uprostřed, ale jinak je krásná. Kombinace modré, světlejší modré a něco jako bílo-modré se mi líbí. Taky zakomponovaný sníh, který v celém příběhu knihy ustavičně padá mi přijde jako skvělý.
A jedna věc se stala neuvěřitelnou: už mi nevadí brožované vazby! Sice mi kniha nepřijde tak moc krásná, jako by mohla být, kdyby byla vázaná s tvrdými deskami.


Gramatika, styl psaní:

Největší změna oproti knize první je ve stylu vyprávění. V knize Tak padne náš svět je celý příběh vyprávěný tím, že Kaelen píše deníček, který je adresován Leovi. To však v Životy, které jsme ztratili nehledejte. To, jak byla první kniha tím originální vám prostě bude zde chybět. Na čtivosti to ale přidalo, nemusíte se prokousávat pasážemi, kde Kaelen něco vysvětluje a díky bohu se dostane více prostoru i Gavovi a můžeme sledovat jejich postupující vztah. Taky některé pasáže se stali velice napínavými. Občas prostě máte strach a rychle čtete abyste se dozvěděli, jak se určitá situace vyřeší.

Speciální odstavec:

Tobias. Jaká kniha se vám vybaví pod tímhle jménem? No přesně tak, Divergence. Já vím, že autorka knih to neudělala úmyslně a ani pravděpodobně za to nemůže, ale v této knize společně s hlavními hrdiny cestuje i jeden týpek, který se jmenuje Tobias. Než jsem si zvykla "používat a číst" toto jméno a nepřiřazovat si k tomu tu tvář, co mám z Divergence, opravdu mi to chvíli trvalo. Přibližně tak do předpolední stránky :)


Takže:

Je to sice nějaká chvíle, kdy jsme knihu četla naposledy, ještě delší chvíle je to, kdy jsme četla první knihu naposledy ale u obou si pamatuji jejich klady a zápory. V druhé knize chválím změnu stylu psaní, i když to není tak originální, jak to bylo v Tak padne náš svět, ale dozvíte se více zajímavých věcí, které v jedničce nebyli tak popsány. Já osobně bych uvítala více vraždění a smrti než cestování, ale zase se mi líbilo, že chvílemi jste měli strach, co se bude dít dál a jak se určité situace vyvinou. Kaelyn je zajímavá postava, nikdy bych věci nezvládala jak to dělá ona, ale většina hlavních hrdinek je prostě taková.
Kdybych měla upřímně porovnat obě knihy, jsou dle mého na stejné úrovni. Každá má něco lepšího a něco horšího, co mě zaujalo. 
A ano, těším se na třetí díl, protože chci vědět, jak to bude s Gavem, jestli se podaří vyřešit tu věc s virusem a vlastně prostě chci vědět hned všechno. Musíme si ale počkat. A jakápak bude asi obálka? Snad ještě hezčí, než byla v jedničce a dvojce, což nevím, jak to zvládnou :)

Klady:
- více Gava a jiných postav
- napínavé

Zápory:
-cestování, cestování, cestování
- málo mrtvol, smrti


4 komentáře:

  1. Na knížku Tak padne náš svět se ohromně těším! Četla jsem na to milion a jedna recenzí (Asi 4), ale někdy je potřeba změnit žánr. :)
    Moc pěkná recenze:3 ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Řadím se k té většině, kterou více zaujal druhý díl :)
    Obálky téhle série zbožňuju. Vyprávění mi nevadilo ani ve stylu deníčku ani to, jak to bylo v druhém díle. Tohle je prostě jedna z těch chytlavých knížek, které slupnete za dva večery ani nevíte jak. Žeru to, těším se na trojku!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Upřímně mě kniha dost zaujala, pěkná recenze :) Už dlouho jsem nic dobrého nepřečetla, za což se stydím,ale bohužel nemám čas.

    OdpovědětVymazat
  4. Ano, tak je to správně. Mám ráda psané recenze :)
    O knize již dlouho uvažuji, že si ji pořídím (i s prvním dílem, který jsem také ještě nečetla), ale stále nejsem tak úplně přesvědčená, že by mě to bavilo. Navíc v záplavě těch dystopií a tak, se bojím, aby to nebylo zase to samé.

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za milé i nemilé komentáře :) Když budete přehnaně vulgární, příjdu k vám domů a vysypu kbelík hnoje do postele :*